tpp

Miniștrii comerțului din Statele Unite și în alte 11 țări din Pacific Rim a participa la o conferință de presă după negocierea acordului comercial de parteneriat Trans-Pacific (TPP) în Atlanta, Statele Unite ale Americii, pe 5 octombrie, 2015. miniștrii comerțului din Statele Unite și 11 alte țări din Pacific Rim “au încheiat cu succes” Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) negocierile de liber schimb, Reprezentant Comert SUA, Michael Froman a declarat luni. [Foto / Xinhua]

Ministerul de Comerț, marti, a declarat ca China salută acordul privind Trans-Pacific de parteneriat pactului de liber schimb și speră că poate facilita discuțiile cu privire la alte oferte de liber schimb regionale pentru a împinge creșterea economică în regiunea Asia-Pacific.

Comentariile au venit după miniștrii comerciale ale Statelor Unite și în alte 11 țări din Pacific Rim a ajuns la un acord cu privire la CTE de la Atlanta, luni, chiar dacă ratificarea finală a acestui acord ambițios în țările membre este departe de a fi sigur.

După mai mult de cinci ani de negocieri, acordul a fost semnat de Australia, Brunei, Canada, Chile, Japonia, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore, SUA și Vietnam, care reprezintă împreună 40 la sută din economia mondială.

Purtatorul de cuvant al ministerului a declarat acest acord este unul dintre cele mai importante oferte de liber schimb în regiunea Asia-Pacific, și China are o atitudine deschisă față de eforturile și acțiunile care promovează integrarea economică regională și dezvoltarea sistemului în regiunea Asia-Pacific în conformitate cu normele de Organizația Mondială a Comerțului.

Zhou Shijian, un cercetator principal la relațiile comerciale de la Universitatea Tsinghua din Beijing, a declarat că procesul de pentru toți participanții pentru a obține aprobarea de trupurile lor legislative acasa va dura luni sau chiar mai mult, și aprobarea pentru afacere nu este sigur ca se va confrunta diverse provocări care decurg din alți factori politici.

Oficialii canadieni comerciale, de exemplu, au fost sub presiune pentru a obține un acord înainte de alegerile federale în această țară Oct 19 Dar în timp ce prim-ministrul canadian Stephen Harper este un susținător puternic al TPP, perspectivele sale în alegeri rămân neclare. Tom Mulcair, liderul Partidului Democrat New Canada, care pana de curand a fost lider de la urne, a declarat, vineri, că dacă va câștiga guvernul său nu va fi legat de orice acord TPP semnat de Harper.

În același timp, au existat proteste împotriva CTE afara locul în Atlanta, unde s-au ținut negocieri CTE, și acordul are încă un drum lung de parcurs înainte de a ajunge Congresului SUA pentru o posibilă ratificare. Mai mulți candidați republican la presedintie și democratice au început deja ataca afacere.

Există încă diferențe să fi eliminate, de asemenea, Australia dorește pentru alte țări membre să acorde tarifare mai favorabile sau tratament tarifar la zero pentru produsele sale agricole, precum și Japonia cere alți membri în continuare scăderea tarifelor tarifare cu privire părțile sale auto și vehicule, ambele din care într-o anumită măsură, ar strica interesele altor membri.

Conținutul CTE vorbește în mare parte, protecția proprietății intelectuale, e-commerce transfrontalier, investițiile, comerțul de servicii, achizițiile publice, tratament forței de muncă, mediu și reduceri tarifare.

Zhao Zhongxiu, un profesor de comerț la Universitatea din Afaceri Internaționale și Economie de la Beijing, a declarat TPP este dominat de moneda americană și politicile sale financiare, și ar într-o anumită măsură, să consolideze poziția dolarului ca monedă globală dominantă prin schimburile comerciale dintre membrii săi.

“În astfel de circumstanțe, resursele financiare ale 12 membri CTE vor fi integrate și controlata indirect de SUA. Acest lucru este ceva care va afecta eforturile Chinei de a stimula exporturile și să promoveze utilizarea monedei sale la nivel global”, a spus Zhao.

Gao Hucheng, ministru al Chinei commerce, a declarat la începutul acestui an că țara va continua să studieze și să evalueze impactul TPP și propus Transatlantic comerț și de parteneriat de investiții între Statele Unite și Uniunea Europeană, și va urmări propriile strategii de liber-schimb.

Xinhua a contribuit la această poveste.