Marrakech_banner

Marrakesh este un oras fascinant. Descoperit in 1071 de catre Berber Almoravid sultan Youssef Ibn Tachfine, Marrakesh are unul dintre cele mai haotice medii de pe planeta.

Am locuit acolo pentru un an si l-am vizitat de mai multe ori din 2001. Multi oameni mi-au spus ca lor nu le-a placut in Marrakesh pentru ca este prea turistic, si ca piata Djemaa El Fna este facuta doar ca sa obtina bani de la vizitatori.

Pe aceasta pagina, o sa incer sa dimestific aceasta piata uimitoare, si sa-ti spun cateva lucruri interesante, pentru a-i intelege istoria, astfel incat veti aprecia in mod diferit.

Djemma El Fna? Cum sa o intelegi?

Ei bine, intr-adevar Marrakesh este un neastâmpărat oras comercial, dar trebuie sa intelegem ca Marrakesh a fost primitoare de străini de secole. Nu este doar ocazionalul oras hippy de traseu, nici nu a inceput sa primeasca calatori inca din 1970. Vorbim despre 700 de ani de istorie privind strainii: fie ei turisti, straini, pelerini, oameni de afaceri sau comercianti.

Dar de unde vin toti acesti oameni?

Orasul a devenit capitala Emiratelor Almoravid, care se intinde de la malul Senegalului, pana in centrul Spaniei si a Portugaliei, si de la Coasta Atlanticului la Algiers. Scolile coranice de prestgiu ale Marrakeshului primesc elevi musulmani din intreg Nordul si Vestul Africii, Andalousiei, din Orientul Mijlociu si Asia Centrala. Punct comercial care primeste oameni de afaceri si comercianti de ani de zile.

De secole vechiul oras primeste comercianti si oameni de afaceri, si fainoasa piata Djemma El Fna/ Jemaa El Fna, a fost tot timpul plina de artisti de strada, muzicieni, acrobati, imbalnzitori de serpi, comercianti de maimute, povestitori, dentisti, artisti ai tatuajelor cu henna, tarabe restaurant, vagoane de ceai, oameni cu medicamente, ce vrei tu!

Fiind capitala Marocului in timpul secolelor 12 si 13, Marrakesh a fost, pentru o lungă perioadă de timp, un centru politic, economic și cultural major al lumii musulmane de vest. In trecut, Marocul era cunoscut in Est sub numele de Marrakesh. Maroc, denumirea în sine vine de la pronunția greșită in portugheza a Marrakesh, la fel ca în “Marrocos”.

Locul Djemaa El Fna este inclus în lista de capodopere ale patrimoniului Oral și Intangibil al Umanității de către UNESCO.

Juan Goytisolo, un romancier și poet spaniol, a ținut un discurs în cadrul evenimentului de prima zi de includere a Marrakeshului in Patrimoniului Mondial UNESCO. Aici este un fragment de discurs, care dezvăluie autenticitatea acestei piete: “Spectacolele din Djemaa El Fna se repeta in fiecare zi, si mereu sunt diferite. Totul se schimba- vocile, sunetul, gesturile, publicul care urmareste, asculta, miroase, gusta, atinge. Traditia orala este incadrata de una mult mai vasta.- Asta putem numi intangibil. Piata, ca un spatiu psihologic, adaposteste o bogata traditie orala si intangibila.”

Acesta este motivul pentru care Djemaa El Fna este intr-adevar diferit de orice alt loc pe care l-ati vizita vreodata.