Symptoms_of_ebola

Virusul Ebola a revendicat aproximativ 7.000 de vieți în timpul epidemiei în Africa de Vest, cea mai mare epidemie ,unde virusul a fost descoperit în urmă cu aproape 40 de ani.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), mai mult de 18.000 de persoane au fost infectate .Ebola este o boală infecțioasă gravă, care de multe ori se dovedește fatal.

Virusul, care se crede  a avea originea în liliecii de fructe, a fost detectat prima data in 1976,intr-un focar în apropierea râului Ebola ,acum in Republica Democrată Congo.Oamenii sunt infectati atunci când au contact direct prin pielea zgariata, sau gura și nasul cu sânge, voma, prin fecale sau fluidele corporale ale cuiva cu Ebola.Virusul poate fi prezent in urina si sperma .Infectia poate aparea prin contact direct cu lenjerie de pat contaminată, îmbrăcăminte și suprafețe – dar numai prin piele lezata.

Este încă neclar cât de mult timp rezistă virusul pe suprafețe, dar există unele dovezi care sugerează că poate dura până la șase zile.Clorul poate ucide Ebola.

Boala nu este în aer, cum ar fi gripa. Este nevoie de contact direct foarte strâns cu o persoana infectata pentru ca virusul sa fi trecut la o alta persoana.Poate dura pana  de la doua la 21 zile pentru om infectat pentru a arăta simptomele.Oamenii nu sunt infectiosi până când simptomele nu se dezvolta. Sunt infectiosi atâta timp cât sângele și secrețiile lor conțin virusul – în unele cazuri, până la șapte săptămâni . Simptomele timpurii sunt  febra brusca, dureri musculare, oboseala, dureri de cap si dureri in gat.Acestea sunt  urmate de vărsături, diaree, erupții cutanate și o hemoragie – atât interna, cât și externa – care poate fi văzuta în gingii, ochi, nas și în scaun.Pacientii au tendinta de a muri de la deshidratare și multiple cedari ale organelor.Nu exista nici un remediu dovedit pentru Ebola.

Bolnavii trebuie sa fie rehidratat rapid, folosind fluide intravenoase. Acestia ar trebui să fie izolati de alte persoane și monitorizati la terapie intensivă de către experți medici.

Sunt testate vaccinuri potențiale. În cazul în care procesele sunt de succes,ar fi folosite mai intai pentru a proteja lucratorii de asistenta medicala.Medicamente experimentale, cum ar fi ZMapp au fost, de asemenea, utilizate, dar eficacitatea lor nu a fost dovedită.

Produse din sânge de la supraviețuitori sunt, de asemenea, în curs de a fi incercate ca o potentiala terapie .Nu se știe care sunt factorii care permit ca  unii oameni să se recupereze, în timp ce,in cele mai multe cedeaza. Dar expertii spun ca un tratament precoce este cheia.Oricine în contact apropiat cu pacienti cu Ebola este în pericol.

Médecins Sans Frontières (MSF) spune că acest lucru vine de la focare mortale si cele mai agresive tulpina de virus.

Lucratorii de asistenta medicala  folosesc echipament de protecție, cum ar fi costume de corp și ochelari de protecție, dar sute totusi au murit.Membrii de familie ai pacientilor sunt, de asemenea, la risc. La înmormântările din Africa de Vest, este tradițional pentru persoanele îndoliate să aibă contact direct cu corpul mort , spălandu-le și îmbrățișând-le înainte de înmormântare.Dar virusul Ebola este încă periculos și prezent în organism după moarte.

MSF ,in încercarea de a face pe oameni constienti de modul in care trateazalor rudele moarte,prezinta un risc pentru ei înșiși. Cu toate acestea, este un mesaj foarte greu pentru a obține de contact reciproc.Legat de pacientii Ebola și fluidele lor corporale, OMS sfatuieste: nu atingeți nimic – cum ar fi prosoape comune – care ar fi putut deveni contaminate într-un loc public.Ingrijitorii trebuie să poarte mănuși și echipament de protecție, cum ar fi măști, și sa se spele pe mâini în mod regulat.OMS, de asemenea, avertizează împotriva  orice contact cu lilieci infectati  șimaimuțe. Liliecii de fructe, în special, sunt considerati o delicatesă în zona Guineea,locul în care a început focarul.

În luna martie, ministrul Liberiei de sănătate a sfătuit oamenii sa nu mai aiba sex, în plus  sa nu  dea mana sau sărute. OMS spune că oamenii pot transmite în continuare virusul prin material seminal  până la șapte săptămâni după recuperarea de la virusul Ebola.Țările cele mai grav afectate de aceasta boala au sisteme de sănătate slab. Ele sunt lipsite de medici si asistente medicale calificate, iar lipsa echipamentului și de resurse adecvate pentru a combate virusul.

In Guineea au fost mai multe cazuri si  decese  decât in toate celelalte focare impreuna.Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a confirmat două cazuri noi de Ebola în Guineea, care se încheie  cu o minune de două săptămâni ,în care nu au fost raportate infecții noi.Un caz a fost găsit în capitala Conakry, iar cealaltă în Forecariah, un oraș din vestul Guineei.

Virusul a ucis mai mult de 11.000 de oameni în aproape doi ani.

Cazul din Forecariah părea să fie legat de un lanț anterior de infecție, în timp ce cel din Conakry părea să fie nou,au spus autoritățile din Guineea

” Am tot vorbit despre  riscul mare de recurență ,si încă o dată suntem la un pas de a fi iar loviti”, a declarat purtatorul de cuvant al OMS.”Desigur, nu ne-am dorit, dar ne-am așteptat. Guineea nu a ajuns la stadiul în care ne-am dori, de 42 de zile.O țară este considerată a fi fara  Ebola după 42 de zile fără un nou caz.”

Vecina Sierra Leone este aproape la jumătatea drumului de 42 de zile.

Riscurile de durată ale virusul au fost evidențiate în această săptămână, atunci când o asistentă medicală britanica a căzut “in stare critica”,la 10 luni de la recuperarea de la Ebola.

Un nou studiu a aratat, de asemenea, că Ebola persistă în sperma supraviețuitorilor de sex masculin de până la nouă luni – mult mai mult decat se credea anterior.