Obama

Președintele Obama a promis să pună capăt războiului din Irak în timpul alegerilor din 2008. El a câștigat realegerile în 2012, spunand că a făcut bine ce a promis și ca va încheia în curând conflictul din Afganistan. Dar acum, în timp ce muncește să-și vândă acord nuclear istoric cu Iranul, Obama doreste ca criticii săi să se concentreze pe cât de dispus a fost el pentru a utiliza forțe majore de peste mări – în mod deschis, pe ascuns, trimiterea de trupe, acționând cu sau fără autorizatia Congresului , cu aliații sau în mod unilateral, și, uneori, într-un mod care testează limitele dreptului internațional.

“Ca si comandant suprem, nu m-am ferit de utilizarea forței atunci când a fost necesar,” a declarat președintele într-un discurs, miercuri, pentru a apăra acordul cu Iran. “Am comandat acțiuni militare în șapte țări.”

Și așa a si fost. Obama a trimis trupe în Afganistan nu la mult timp după preluarea mandatului. Prin invazia Irakului din 2003, președintele american George W. Bush a situat Irakul pe o așa-numită axă a răului, acuzând regimul lui Saddam Hussein ca deține cantități mari de arme de distrugere în masă, ca avea legături cu Al-Qaida, și ca ar fi un pericol iminent pentru Umanitate, bazându-se pe presupuse informații secrete.El a ordonat un raid secret în Pakistan pentru a-l ucide pe Osama bin Laden. El a devenit astfel primul președinte care a vizat o persoana americana, Anwar al-Awlaki, pentru asasinat, o ucidere efectuata de o drona în Yemen. El a trimis trupe în Somalia pentru eliminarea liderilor extremisti. El a purtat război în Libia fără autoritatea Congresului. Și astfel el a lovit la așa-numitul Statului Islamic din Irak și Siria.

Anticipând atacurile asupra securitatii nationale a lui Obama la dezbaterile republicane la presedintia de joi, un oficial al administrației înalt prevăzut de Yahoo News cu o listă de nouă extremiști seniori despre care se crede ca au fost uciși din septembrie 2014, în operațiunile efectuate sau sprijinite de Statele Unite, inclusiv de catre drone, lovituri aeriene și raiduri comando.

“Așa cum am facut și în trecut, vom lua măsuri pentru a elimina în continuare, amenințările iminente din Statele Unite și asupra cetățenilor noștri”, a spus oficialul senior, cu condiția anonimatului. “Avem parteneriat cu aliații din întreaga lume, si atunci când putem și să iau măsuri unilaterale atunci când trebuie.”

Lista omite alte cazuri de disponibilitatea lui Obama de a utiliza instrumentele de securitate națională în moduri care ar putea face miscari incomode pentru liberali – cum ar fi utilizarea competențelor de supraveghere mari ale guvernului privind americani sau atacurile cibernetice fără precedent cu privire la programul nuclear al Iranului la scurt timp după ce a preluat mandatul. Casa Albă este, de asemenea, studiaza in amanunt situatia data de rapoartele de asasinate ale oamenilor de știință nucleari iranieni, o campanie crede că au fost efectuate de Israel. Senatori republicani John McCain și Lindsey Graham invocat aceea imagine într-o declarație, după discursul lui Obama Iran. “La ceea ce avem obiecții este la lipsa președintelui fata de realism – convingerea ideologică că diplomația este buna și forță este rea”, au spus într-o declarație comună.

Dar datorita timpului, Obama s-a dovedit a fi un mult mai calculat, chiar rece, ca factor de decizie, atunci când vine vorba de utilizarea forței militare decât criticii săi (sau mai multe dintre susținătorii lui) il socotesc a fi. Și cu timpul, el a fost lăudat cu dorința sa de a lupta.

Chiar înainte de a prelua cheile de la Casa Albă, Obama ar fi spus oricul il asculta că nu va ezita să încalce suveranitatea altei țari cu noi forțe militare – daca ar dispune de trupe de elita americane in Pakistan pentru a-l ucide Osama bin Laden.