IMG_1404

Biologii au descoperit o  plantă carnivoră- ulcior care se folosește curent de picăturile de ploaie care lovesc si arunca furnici in “mana” lor.

Echipa, de la UniversAitatea din Bristol, a constatat ca picăturile de ploaie determina  vibratii foarte rapide în capacul în formă de ulcioral  frunzelor plantei.

Acestea  propulsează furnicile de pe capac in capcana ulcior de mai jos, si in acest caz ele se îneaca  și sunt consumate de sucurile digestive.

Rezultatele, publicate in revista PNAS, sunt bazate pe camere de mare viteză și măsurători de vibrații cu laser.

Folosind  instrumente, Dr. Ulrike Bauer si colegii ei au inregistrat mișcarile extrem de rapide ale capacului  de frunze ulcior, dupa ce a fost lovit de o picătură de ploaie.

“Sa ai  o mișcare rapidă într-o planta este neobișnuit în sine, dar sa se obtina fara ca planta sa investeasca orice forma de  energie … e ceva destul de surprinzător”comenteaza Dr. Ulrike Bauerde la  Universitatea din Bristol. “Se clatină ca un izvor rigid”, a spus ea.

“Ai un strop de ploaie lovind suprafața și care provoacă vibratiile să se miște în jos, repede.

Ai o oscilație, foarte asemănătoare aceleia a  unei  rigle puse  pe marginea biroului si cu degetul apesi capatul liber.”

Constatarile plaseaza specia din studiu, Nepenthes gracilis, în propria categorie de plante  carnivore;nu apartine nici  plantelor “active” carnivore, cum ar fi flytraps, nici nemișcaților “pasivi” mâncători de insecte – ​​la fel ca majoritatea altor plante- ulcior.Cheia capcanei este rigiditatea capacului. În cazurile în care echipa a studiat alte specii, care prinde furnici folosind doar marginea alunecoasă a ulciorului sau, au descoperit că aveau un capac mai bine curbat.

Cercetatorii au folosit un fascicul laser pentru a măsura vibrațiile a capacului.

Acest lucru a însemnat că vibrațiile de la o picătură de ploaie  au fost concentrate chiar la vârf – la fel ca mișcarea unei rampe de lansare utilizate în scufundări de competitie, a explicat Dr. Bauer

“Ea  concentrează accelerarea chiar in  vârf. Dacă încercați să sariti de pe mijlocul unei trambuline nu este  foarte eficient. De aceea scafandrii merg până la margine.”

Acesta nu este unlucru  bun pentru planta ulcior.”Planta ulcior vrea sa largeasca zona  de cadere prin vibratii ” a declarat Dr. Bauer.

Deci capacul rigid al frunzelor de N. gracilis este perfect adaptat, pentru că extinde mișcarea – deci și pericolul pentru prada.